UNDER CONSTRUCTION

спорт

бордъркрос

Страхотни новини за родния сноуборд долетяха от чешкия зимен център Липно, където се проведоха два старта в дисциплината бордъркрос за ФИС. И двете състезания за младежи бяха спечелени от самоковеца Валентин Миладинов, за когото това бяха първи победи на турнири под шапката на Международната ски федерация. С успехите си спортист № 1 на Самоков за 2016 г. си гарантира нови 100 т. за генералното класиране и с това доби правото да се състезава и в стартове за Световната купа при мъжете! Вальо изпревари в Липно десетки съперници от Великобритания, Полша, Украйна, Унгария, Румъния и домакина Чехия.


Сега на дневен ред пред Миладинов, който се прибра в Самоков във вторник, 31 януари, стои участието му като форлойфер в четвъртия кръг на състезанията за Световната купа по сноуборд в Банско. България за първи път ще приеме надпревара по сноуборд от толкова висок ранг, като стартовете в отделните дисциплини са насрочени за 3, 4 и 5 февруари.

Самоковското дарование в леката атлетика Изабел Крамарска спечели първото състезание от календара на първото за годината държавно първенство в зала, провеждащо се между 31 януари и 2 февруари в зала "Добротица" в Добрич. Представителката на клуб "Рилски атлет" грабна титлата на трибоя при момичетата под 14-годишна възраст. Възпитаничката на треньора Костадин Чифлиджанов събра общ сбор от 196 точки от отделните дисциплини. Тя пробяга 60 м за 8.79 сек., а показателите й на скок дължина бяха 4.76 м. Така Изабел се нуждаеше от впечатляващо представяне в последната надпревара - гладкото бягане на 600 м. Чаровната самоковка концентрира всяка капка сила в себе си в тези 600 м и ги измина за 1:46.55 мин., с което изпревари лидерката до момента Мая Стоянова от "Тракия" /Пловдив/ и триумфира със златното отличие. Третото място остана за друга пловдивчанка - Александра Коларова от "Локомотив".

Самоков излъчи четирима държавни първенци по ски ориентиране. Националният шампионат в тази разновидност на ориентирането се състоя край Учебната база на НСА в Боровец от 25 до 29 януари. Състезателката на нашия клуб "Соколец" Даниела Жаркова стана двукратна шампионка при жените над 45 г. - в спринта и дългата дистанция. Малко не достигна на чаровната дама за хеттрик от златни отличия, като в крайна сметка тя се задоволи със сребърен медал в средната дистанция. Боян Софин и Петър Доганов вдигнаха купата при щафетите, след като заедно със съотборника им в тима на "НСА-Сивен" Борис Йосифов изпревариха останалите претеденти. Дуото записа и още няколко престижни класирания в елитния клас при мъжете. Пепи се нареди на 4-о и 8-о място на спринт и в средната дистанция, докато Боби зае съответно седмата и петата позиция, а в дългата дистанция финишира осми. Колекцията от медали за клуб "Соколец" бе попълнена и от трите бронзови отличия на Петър Бранков в трите дисциплини при мъжете над 35 г. Единственото състезание, което остана без самоковци на почетната стълбичка, бе в смесените щафети. Дуетът Петър Доганов и Веселина Зашева се нареди пети, Боян Софин и Стилияна Димова станаха 9-и, а Петър Бранков и Даниела Жаркова завършиха 16-и. Организатор на проявата бе Българската федерация по ориентиране.

новини от общината

авария

Сериозна авария остави жителите на град Самоков и някои от селата без вода вчера 31 януари. След 6 часа работа на екипите на ВиК, водоподаването е възстановено, но докато системата се напълни и през днешния ден по високите етажи на жилищните блокове нямаше достатъчно налягане.


17 онлайн услуги пуска от днес 1 февруари пилотно община Самоков. Онлайн обслужването облекчава административните бариери, опростява се достъпът до нови електронни услуги, скъсяват се сроковете и по този начин се спестява време на гражданите и бизнеса.

По случай 1 февруари - Ден на почит и признателност към жертвите на комунизма беше отслужена панахида в Девическия манастир. Днес се навършват 72 години от първите присъди на т. нар. Народен съд. В храм „Покров Богородичен“ беше отслужен помен за убитите българи по време на комунистическия режим. Панихидата се отслужва всяка година и събира близки на убитите. Службата днес бе водена от архимандрит Антим – протосингел на Видиската епархия в съслужение с отец Любомир и монахиня Пелагия. На 1 февруари 1945 г. Народният съд осъжда на смърт регенти, депутати, министри, генерали и полковници. Присъдите са изпълнени още същия ден. Много от близките на подсъдимите са изселени преди или по време на процеса. Жертвите на комунистическия режим в Община Самоков са 180, като 38 от тях са хвърлени от Черната скала. Денят за почит към жертвите на комунистическия режим се отбеляза за пръв път на 1 февруари 2011 година.

54 работни места от 11 работодатели са класирани по Схемата „Обучение и заетост за младите хора до 29 години“-информира Венета Галева – директор Бюро по труда. Всички работодатели са информирани писмено и следва да представят изискуемите документи за отпределяне на допустимостта им, преди сключването на договорите. Крайният срок е 24 февруари. По Схемата „Обучение и заетост за младите хора“ ще се наемат младежи до 29 години за срок от 6 месеца. Те ще получават възнаграждение в размер на минималния осигурителен доход за длъжността. Одобрена и класирана е заявката на Община Самоков за 10 работни места по професията „работник поддръжка пътища“. Тези лица ще преминат двумесечно обучение и след това ще бъдат включени в заетост. Професията, която ще придобият е „работник пътища, магистрали и съоръжения към тях“, като по време на обучението ще получават стипендия в размер на 10 лева на ден. 15 лица ще бъдат назначени в строителна фирма, 12 в индустрията, ще бъдат назначени двама охранители, 12 лица в туристическия сектор и още трима в сектор услуги. Назначението ще стане слад като безработните бъдат подбрани и насочени от Бюрото по труда и след проведено интервю с работодателите. Регистрираните в Бюрото по труда безработни младежи до 29 са 385. 44% от тях са с начално, по-ниско или без образование.

Математика без граници

турнир

В Гимназия „Константин Фотинов“ се проведе зимният кръг на състезанието Математика без граници, в който се явиха 89 ученици.


Турнирът „Математика без граници“ е за ученици на възраст от 8 до 18 години, разпределени в 9 възрастови групи. Провежда се в 3 дистанционни кръга и финално състезание в България – есенен кръг през октомври, зимен – през януари, пролетен – през март и финален в края на месец юни. Вчера се проведе зимният кръг и в него участие взеха 89 ученици от четири училища - „Станислав Доспевски“, „Кирил и Методий“, Гимназията и „Авксентий Велешки“. Най-многобройна беше групата на четвъртокласниците, на които им предстои така наречената малка матура – 26, от първи клас се явиха 19 деца, от втори – 14, от трети – 19. В по-горните класове бройката намалява и от пети до осми клас в турнира се включват по две три деца. Всеки кръг се провежда чрез тест за всяка група с продължителност за решаването му 60 минути. Броят на задачите в теста е 20, от които 10 са с избираем отговор и 10 - със свободен отговор. В Зимния кръг учениците от 1 клас решават само 10 задачи. Задачите се съставят от екип от специалисти и са съобразени с изучаваното учебно съдържание в съответните възрастови групи. Класирането се публикува на интернет страницата на турнира. Наградите във всяко дистанционно състезание са златен, сребърен и бронзов медал и сертификати за всички участници, а нашият град вече има традиции и отлични представяния в този турнир, така че очакваме малките ни математици отново да ни зарадват с отличия.

спорт

Осем медала завоюваха самоковските скиори, представители на клуб „Боровец”, от надпреварата за купа „Капи” в Банско.

Два пъти на върха – в слалома и гигантския слалом, на почетната стълбичка при 16-годишните момчета стъпи Антон Томов. Съотборникът му Георги Конярски остана 7-и и 11-и в същата възрастова група. Ева Вукадинова бе във вихъра си и се реваншира за отпадането си в гигантския слалом с най-добро време и титла в слалома. Бронзът и в двата състезателни дни при 16-годишните момичета отиде при Никол Николова, а неизменно зад нея оставаше друга наша скиорка – Симона Скробанска.


Георги Морунов донесе четвъртото златно отличие за „Боровец”, след като бе най-бърз при момчетата младша възраст. Морунов изпревари с 1.56 сек. съгражданина си Стефан Ярловски, който дублира второто си място от гигантския слалом. Седми и десети тук се нареди Влади Владимиров. Единствената възрастова категория, в която нямаше алпиец от Самоков в топ 3, бе при момичетата младша възраст. В двете състезания късметът избяга от Мартина Иванова, завършила на два пъти четвърта. Белослава Маджарова пък записа шесто и осмо място. Организатор на проявата бе ски клуб “Юлен”.

Нови два медала за колекцията на клуба завоюваха малките скиори на „Чамкория” от гигантския слалом за купа „Добринище”, състоял се на 30 януари на писта „Юлен” в Банско. Георги Трифонов дублира постижението си от състезанието за купа „Боби Мавриков” предния ден и триумфира с купата при 10-годишните. В същата възрастова група 6-и завърши Георги Ковачки, 11-и – Сотир Велчев, а 16-и – Борислав Тодоров. Трето място и бронзов медал при най-малките момчета /до 8 г./ заслужи Стефан Трифонов. Шести тук се нареди Павел Марков, осми стана Димитър Божков, а 11-и – Александър Василев.Десети при 12-годишните финишира Георги Ангелов от клуб „Боровец”, а веднага след него завърши Райко Попов. 15-ото място тук остана за Георги Бързанов. При най-младите дами /до 8 г./ Алекс Чалина се нареди седма, а съотборничката й Кристина Рангелова зае 11-о място. При каките – до 12-годишна възраст, Росица Мирчева зае 6-а позиция, а Кристина Георгиева и Венета Галчева завършиха с еднакво време и поделиха 8-ото място. 11-о време даде Вероника Гендел. Гигантският слалом за купа „Добринище” бе организиран от едноименния ски клуб и кметството на планинското градче.

Пореден силен двубой изигра дамския "Рилски спортист" при гостуването си на втория отбор на "Монтана" на 28 януари. Самоковки наложиха волята си в зала "Младост" край река Огоста с 54:47 и влязоха в първата тройка във временното класиране на "А" група. Възпитаничките на Борислав Трифонов взеха инициативата в мача още в неговото начало и поддържаха малка преднина, като на полувремето водеха с пет пункта - 29:24. Нашите момичета нанесоха решителния си удар в третия период, който взеха с 19:11 и си осигуриха спокойно доиграване на срещата. Личен рекорд за сезона записа Моника-Лъки Радойкова, отбелязала 21 т. за успеха на своя тим. Росица Мирчева блесна със страхотен "дабъл-дабъл" от 10 пункта и цели 17 борби, а Христиана Гелова добави 6 т. и 12 борби. В събота, 4 февруари, "Рилски" приема НСА с надеждата да продължи 100-процентовия си актив у дома.

Александър Груев е любимецът на баскетболна България – това показват резултатите от анкетата на Националната баскетболна лига, провела се през втората част на януари. Капитанът на „Спартак” /Плевен/ получи 25 % от вота на привържениците, като изпревари с голяма разлика втория – Станислав Говедаров /„Ямбол”/, и третия – Шейн Гибсън /„Берое”/. Капитанът на „Рилски спортист” Йордан Бозов, който в началото на годината получи доверието на самоковската публика, не успя да събере достатъчно гласове за място в топ 3 на националното допитване. Победителят Александър Груев – бивш дългогодишен състезател и капитан на „Рилски”, заслужи парична премия от 250 лв., която, по правилника на анкетата, ще отиде при детско-юношеската школа на неговия клуб.

Голмайсторът на футболния „Рилски спортист” Петко Петков осигури успеха на тима си в първата проверка от подготвителния период преди началото на пролетния полусезон на Югозападната Трета лига. Самоковският състав надви младежите на столичния „Локомотив” като гост с минималното 1:0, като единственото попадение бе дело на тарана Петков.„Резултатът не е от толкова голямо значение, защото целта ни е да видим в игрова обстановка новите момчета, които са на пробен период при нас. Най-важното е, че нямаме контузени футболисти, въпреки че играхме в тежки атмосферни условия и при минусови температури”, коментира за канал „Рила” треньорът на „Рилски” Воин Войнов. Следващата контролна среща на тима е насрочена за сряда, 1 февруари, когато нашите момчета ще премерят сили с младежите на друг софийски тим – „Септември”.

страница 2 от 1018

2

Плащане

Вече можете да платите чрез

the logo of easy pay