UNDER CONSTRUCTION

зимна обстановка

Проходими са пътищата в Община Самоков при зимни условия.

След валежите през нощта се е образувала снежна покривка над 30 см в селата Бели Искър, Маджаре и Говедарци. Снегопочистващата техника работи от 12 през нощта и продължава и днес през целия ден както в града, така и във всички села на територията на общината.


В Боровец снежната покривка е около 90 см, като в курорта температурата днес беше около минус 7 градуса, а по високите части достигна до – 15. Наблюдава се засилен трафик към Боровец, както и закъсали шофьори, които са неподготвени за зимни условия и са си позволили да шофират с летни гуми. Утре се очаква още малко понижаване на температурите и кракотрайни превалявания от сняг, като в последния ден на 2016-та не се очакват съществени промени във времето.

Коледна приказка

благотворителна кампания

Коледна приказка разказват Любомир Стамболийски, Мелани Пиргова и Боряна Димова на децата, лишени от родителска грижа от дома във Враца.


За трета поредна година се организира благотворителната кампания Коледна приказка за набиране на средства за близо 80-те деца от дома „Асен Златаров“ във Враца. Организаторите се извиниха, че тази година не се успели да обърнат достатъчно време на инициативата, тъй като им предстоят кандидат-студентски изпити и са потънали в своята подготовка. Но все пак са провокирани от хората, които ежегодно се включват, да направят концерта, за да зарадват за поредна година малчуганите, които сякаш са забравени не само от близките си, но и от държавата и институциите. Участници в програмата бяха малките танцьорки на фолклорен ансамбъл „Самоков” с ръководител Борислав Искрев, балет „Фрапе”, с художествен ръководител Ралица Стоянова, Елена Несторова и Ивана Христова също се включиха със свои изпълнения, Стефан Илиев, Тодор Петров, Марио Караджинов, Лъчезар Богданов свириха на китари. Скечове изпълниха Маргарита Александрова, Крум Крумов, Мариян Гребенчарски и Любен Михайлов. В първата година на кампанията тя е реализирана изключително успешно, като са събрани два тона дрехи и немалко финансови средства. Но истината е, че ако се правят повече подобни инициативи условията в подобни домове ще се подобрят значително и ще има повече усмихнати детски очи. Водещият Бубо Стамболийски благодари и на дарителите и на участниците в програмата, защото колкото по-рано се научиш да правиш добро, толкова по-рано то става част от живота ти.

новини от общината

прием на документи

От 28 декември е обявен прием на документи за фирми, които да извършат инженеринга по проекта за подобряване на енергийната ефективност на сградите на полицията, общината и на училище „Авксентий Велешки”.


Административната сграда на Община Самоков обхваща сградата на администрацията, ритуалната зала, топлата връзка и подземния паркинг. Мерките за енергийна ефективност включват поставяне на топлоизолация на всички външни стени и на покрива. Другите дейности, предвидени в проекта са повишаване ефективността на сградната отоплителна инсталация, чрез автоматизация на настройките на системата. Мерките за енергийна ефективност в ОУ „Митрополит Авксентий Велешки” включват основната сграда и физкултурния салон. Ще бъдат внедрени същите мерки, но се предвижда и повишаване ефективността на осветителната инсталация чрез подмяна на осветителните тела с подходящи енергоспестяващи, както и повишаване ефективността на отоплителната инсталация. Третата сграда, обект на обществената поръчка е полицейското управление, където също ще се подменя дограмата, ще се поставя топлоизолация, ще се подменя осветлението и ще се ремонтира отоплителната система. Прогнозната стойност на поръчката за трите сгради и предвидените мерки е в размер на 3 милиона 180 000 лева. Крайният срок за подаване на офертите е 3 февруари.

За месец ноември 34 тона отпадъци са депонирани в новия Регионален център за управление на отпадъците само от територията на община Самоков. От началото на месец ноември започна да функционира новоизграденото депо. Статистиката показва, че за един месец там са депонирани 34 тона битов отпадък, генериран само от община Самоков. През месец декември са докарани първите два камиона от община Ихтиман, които са общо около 17 тона. Дължимата сума за тях е 420 лева. Показателното за тази статистика е, че размерът на депонирания отпадък от нашата община е твърде висок и ако се приеме обсъжданото предложение такса смет да се определя от количеството смет на домакинствата, тогава неимоверно разходът за тази услуга ще се повиши. Основният начин за реализиране на икономии е ако домакинствата започнат да събират разделно отпадъците, което значително ще намали количеството, което ще се депонира и това от своя страна значително ще намали разхода.

Кметът Владимир Георгиев посети децата от Центъра за настаняване от семеен тип и ги поздрави по случай коледните празници. Много се зарадваха на подаръците, които кметът Георгиев им донесе и от своя страна те му подариха "Коледна звезда" и ръчно изработен от тях коледен сувенир. След това децата се изявиха със забавни сценки, песни, танци. Центърът за настаняване от семеен тип бе изграден от Община Самоков със средства от европейските програми, като целта е извеждане на децата от домовете за деца лишени от родителска грижа и вкарването им в близка до семейната среда.

Хоротека, шампанско и заря – това включва празничната програма на общината в новогодишната нощ, която ще започне в 11,30 часа на централния площад. Точно в полунощ кметът Владимир Георгиев ще отправи своя новогодишен поздрав към гражданите.

пожар

Горя сеновал в село Алино.

Повече от 12 часа, три противопожарни екипи, гасиха пожар в сеновал, намиращ се в бившия стопанския двор в село Алино. В пламъците са унищожени стотици, така наречени рулонни бали сено. Огънят е избухнал малко след 18 часа на 27 декември, когато е получен сигнала в пожарната в Самоков. На място са изпратени две пожарни коли от Самоков и една от Боровец, които да локализират и потушат огъня.


При пристигането на екипите огънят се е издигал на метри височина. От пожарната уточниха, че площта на сеновала е 100 квадаратни метра и са хвърлени 50 тона вода. В момента полицията води разследване по случая за установяване причините за инцидента. В обекта не е имало електрическа инсталация и не може да се говори за късо съединение. Работи се по версии за умишлен палеж. Няма пострадили хора, няма и засегнати в близост постройки. За съжаление обаче, това е поредният пожар възникнал в помещение, където е складирано сено, в рамките на три месеца. От пожарната призовават собствениците на такива помещения да предприемат превантивни мерки с цел недопускане на инциденти.

страница 17 от 1018

17

Плащане

Вече можете да платите чрез

the logo of easy pay


sexyhub Cucumber Insertion Ex Girlfriend Pussy To Mouth Nongfha Ex Girlfriend 2 My Sister Alone At Work Lily Labeau Chastity Cock Prisoner Cute Tattoo Girl Fingering