UNDER CONSTRUCTION

спорт

световна купа по ски бягане

Най-добрият български участник в Световната купа по ски бягане - самоковецът Веселин Цинзов, записа третото си най-добро постижение до момента през сезона. Нашето момче се класира на 23-о място в масовия старт на 15 км свободен стил в Ла Круз, Франция, на 17 декември.


Цинзов измина дистанцията за 35.15 мин. и остана на малко над минута от първенеца Фин Хаген Крог от Норвегия. Втори във Франция завърши друг норвежец – лидера в генералното подреждане Мартин Сундби. Призовата тройка затвори руснака Александър Легков. Във временното подреждане за Световната купа Веско заема 70-ата позиция със 17 пункта.

Левски -2014-2 победи Рилски спортист -2 Вторият отбор на Левски 2014 записа победа в А група мъже. В зала "Универсиада" "сините" надиграха Рилски спортист-2 с 87:72. С този мач тимът на Мануел Марков постигна актив 6-3, с който се изравни с другите два лидери Видабаскет и Чавдар Троян. Самоковци са предпоследни с 4-5. Шампионатът се подновява на 8-и януари, когато ще се играе последния 10-ти кръг. В него Левски среща ”вечния” съперник ЦСКА, а Рилецо - 2 приема Академик Сoфия. Евгени Хаджирусев и Ангел Пейчинов изиграха страхотен мач за домакините. Капитанът на тима завърши с 23 точки, като добави и 6 борби и 6 асистенции за успеха. Пейчинов добави 21 точки и записа 7 борби. Със 17 точки се отличи Иван Алипиев. За гостите Адриан Секулов бе над всички с 22 точки, 10 борби, но и 9 грешки.

Кадетите на клуба по борба "Рилски спортист" с треньор Димитър Магаев завършиха четвърти в отборното класиране на традиционния турнир по класическа борба за купа "София". В столичната зала "Диана" нашите момчета надиграха с 6:4 "Изобор" /Плевен/ в първия кръг, но във втория паднаха с 4:6 от домакина "Левски". При разпределението за медалите самоковските борци не устояха на напъна на съперниците си от клуб "Васил и Георги Илиеви" и след оспорвана битка преклониха глави за 4:6. Победител в турнира стана "Левски". Втори - "Изобор", а трета остана селекцията на "Васил и Георги Илиеви".

накратко

Общината стартира масови проверки на Боровец.

Кметът Владимир Георгиев е разпоредил да бъдат извършени масови проверки на Боровец в различни аспекти във връзка със старта на активния туристически сезон. Общинските служители ще проверяват за наличие на документи за категоризация на обекти, нерегламентирано поставяне на рекламни материали на територията на курорта. Проверки ще се правят и на такситата. Обект на наблюдение ще бъде и опазването на чистотата в курорта, както и количеството на декларираните контейнери. Кметът е категоричен, че общината сериозно ще затегне контрола в курорта във всичките си правомощия, включително и за паркирането, какъвто вече упражнява от две години с поставянето на скоби.


Проектът на община Самоков за рехабилитация на улици, изграждане на нови и реконструкция на съществуващите прилежащи тротоари в гр. Самоков е оценен много високо от оперативната програма, по която кандидатства за финансиране. От 75 възможни точки, проектът на общината е получил 67. Проектът включва реконструкция на улиците „Христо Ботев”, „Преспа”, „Христо Смирненски” и „Връх Мусала”, като за „Христо Смирненски” и „Връх Мусала” се предвижда и изграждането на велоалея. Ул. „Преспа” е една от главните пътни артерии, която започва от кръстовището на болницата и преминава през кв. „Самоково”. Освен ремонт на настилките на четирите улици, заложени в проекта, се предвижда да се ремонтират и прилежащите им тротоари. Общата стойност възлиза на 2 159 692 лв. Финансирането се осигурява от Програма за развитие на селските райони 2014-2020, подмярка 72 „Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка инфраструктура”. Очаква се управляващия орган да публикува списъка с одобрените проекти и да насрочи дата за бенефициентите. След подписването на договора предстои да бъдат обявени процедури за избор на изпълнител. Очаква се реализацията да започне през следващия строителен сезон.

На 23 декември ще се проведе конкурс за възлагане на извършването на услуга: „Атракция за разглеждане на туритическите забележителности на територията на курортен комплекс Боровец, чрез превозно средство с атракционна цел/туристическо влакче/” . Също на 23-ти ще се проведе и търг с явно наддаване за отдаване под наем на четвърти етаж от общежитието на Спортното училище. Срещу прогнозна стойност от 37 500 лева общината обяви Изготвяне на технически инвестиционен проект за „Реконструкция и укрепване на мост на река Искър в село Злокучене, Община Самоков“. Проектът обхваща цялото съоръжение с общата дължина от 60 метра, пътния участък преди него, след него и прилежащия на моста, както и участъка от речното корито на река Искър. Предмет на изследвания и проектиране е връхната конструкция на моста, долното му строене и фудирането. Пътната отсечка от общински път също е предмет на проекта. Общината обяви и Изработване на горскостопански план за горските територии собственост на община Самоков, в териториалния обхват на Държавно горско стопанство Самоков за частта на влятото през 2010 г. ДГС „ Боровец. Прогнозната стойност за изработването на плана е 70 хиляди лева като крайният срок за подаване на офертите е 28 декември. Разглеждането на подадените документи ще бъде на следващия ден.

новини от общината

проект

От началото на следващия строителен сезон ще започне реализацията на проекта за изгражде на ВиК на Боровец. Община Самоков подписа договора за финансиране с Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда.


Проектът включва подмяна на водопровода в курорта и довършване на канализация за отвеждането на отпадните води в пречиствателна станция „Яйцето“. Предвидени за реконструкция са 3 176 м водопровод, обхващащ най-големите хотели – „Рила” и „Самоков и района на „Златния триъгълник”. Предвидено е и изграждането на дублиращ колектор до „Яйцето”, тъй като разрешителното на „Песъко” е изтекло и всички, заустени в него канали с новия проект чрез дублиращия колектор ще отвеждат отпадните води до пречиствателната станция. Канализационната мрежа, която ще се подменя е около 2 км и включва изграждането на 9 колектора. Проведените процедури от община Самоков са признати и подписаните договори със спечелилия обществената поръчка консорциум „Екип Боровец” през юни 2014 е валиден. Строителните дейности ще започнат веднага след края на активния туристически сезон и трябва да приключат в рамките на четири месеца. Това е стратегически проект за общината, предвид насоката за развитие, а именно туризма. Един от най – важните фактори за туризма е добрата инфраструктура. С изграждането на ВиК системата ще се реши един сериозен проблем. Пречиствателната станция на курорта има достатъчен капацитет, за да поеме много по-голямо количетво, от това, което курорта отделя в момента.

Приключи проектът за видеонаблюдение на територията на град Самоков и селата. Монтирани са 34 камери на възлови участъци в града и 4 села. Местата са определени съвместно със специалисти от полицията в Самоков.  Днес 20 декември, кметът Владимир Георгиев, управителят на фирмата изпълнител „Сателитни системи” Никола Вецев и началникът на РУ – Самоков Филип Благоев дадоха пресконференция във връзка с приключването на проекта. Проектът за видеонаблюдение се финансира от община Самоков и е на стойност 36 хил. лв. За период от 3 месеца са монтирани 28 камери в Самоков, от тях 18 са поставени на точки, на които и преди е имало камери, а останалите 10 са на нови стратегически точки, определени от полицията. Вече са покрити входно-изходните артерии на града, всички възлови кръстовище и кв. „Самоково”. Кметът Георгиев подчерта, че това е в изпълнение на политиката на община Самоков за подобряване на сигурността и обществения ред. Камери са поставени в селата Драгушиново, Злокучане – по една и Бели Искър и Радуил – по две. Идеята е от следващата година да се обхванат повече населени места. Вече в някои от селата е заявено желание от жители да закупят камери, а общината и „Сателитни системи” да съдействат за монтажа и присъединяването им към мрежата. Камерите са с много добра разделителна способност и на тях могат спокойно да се различават номера на автомобили и лица – коментира шефа на полицията в Самоков. Новата система значително ще облекчи работата на полицията, превантивната дейност, както и ще се повиши контролът за движение по пътищата. Самоков вече е един от малкото градове в страната, които имат 24 часово видеонаблюдение с цялостно покритие. Системата ще бъде под непрекъснат мониторинг, като освен в полицията, екран за наблюдение има и в общината. Има възможност и за запис. На входно-изходните артерии и на възлови точки в града са поставени информационни табели за 24-часовото видеонаблюдение.

За поредна година в Самоков успешно се реализира инициативата „Бъди човек“. През декември 2014 г. се постави началото на благородната инициатива да бъде дарена топла вечеря на пенсионери в нужда. Хора от цялата страна се организират, за да могат да зарадват и стоплят сърцата на повече възрастни хора в нужда. „Бъди човек“ стана традиция, заразявайки все повече хора да се включват и да помагат. Кампанията Бъди Човек е кампания на добрите. Инициатор в рамките на нашия град за трета поредна година е младият самоковец Радослав Христов. Излизаме, отиваме до хранителния магазин, закупуваме хранителни продукти, кой за колкото може пари и ги даряваме за някой нуждаещ се. Всичко зависи единствено и само от желанието да бъдем в помощ, не е обвързано с банкови сметки, изпращане на смс. Идеята на онлайн общността “Бъди човек” е да призоват повече хора, които да се присъединят към хуманното начинание с апел: „Да се дари топла и вкусна вечеря или просто от сърце да се напазаруват и дарят най-необходимите продукти за един възрастен човек в нужда“. А от своя страна нуждаещите се приемат даренията развълнувани и благодарни.

На 5 декември в СУ “Отец Паисий”, се проведе математическият конкурс “Иван Салабашев”. Участие взеха 50 ученици, сред които и от ОУ "Св. Св. Кирил и Методий". Страхотни резултати постигнаха възпитаниците от първите класове на двете училища, които завоюваха 60 точки от максимални 60. Следващият етап от състезанието е националното класиране, което ще завърши през януари с награждаване с медали на първенците от цялата страна.

безработица

Броят на регистрираните безработни за Община Самоков в края на ноември е 2 215 лица.

През ноември равнището на регистрираната безработица за страната остава без промяна спрямо октомври – 7.9% . За Община Самоков тя е 14,2 %.


Броят на регистрираните безработни за Община Самоков в края на миналия месец е 2 215, което е 14,2% от икономическо активното население. Намяване със 180 лица отчитат през месец ноември от Дирекция Бюро по труда – Самоков. Структурата й като цяло се запазва - безработните жени са 1 231, младежите до 29 години са 402 лица, а тези над 50 години са 582. Отново най-голяма е групата на безработните с начално и по-ниско образование, които са почти хиляда, и най-малка на лицата с висше образование – 116. През месец ноември работа са започнали 189 лица, от които 116 на първичния пазар на труда, по мерки за насърчаване на заетостта 23 и по програми финансирани от държавния бюджет 50. Новорегистрираните безработни са 149. Очакванията обаче са безработицата да падне още до края на годината, поради включване на безработни в сезонна заетост.

страница 20 от 1018

20

Плащане

Вече можете да платите чрез

the logo of easy pay


sexyhub Cucumber Insertion Ex Girlfriend Pussy To Mouth Nongfha Ex Girlfriend 2 My Sister Alone At Work Lily Labeau Chastity Cock Prisoner Cute Tattoo Girl Fingering